background

Szeptemberben újra indul a Bükkaljai Kő-út túrasorozat

A korábbi sorozat sikerének és a nagy érdeklődésnek köszönhetően az ősz beköszöntével ismét elindítjuk a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit bemutató túrasorozatunkat. 8 hónapon át, havi egy alkalommal, különböző helyszínekre kalauzolunk Benneteket. Láthatjuk majd a Bükkalja tufába vájt ódon borospincéit, hatalmas kőhodályokat, otthonos barlanglakásokat, kőbújókat, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákat, kőfalú házakat, kőkerítéseket, kőpadokat, művészien faragott sírköveket, út menti feszületeket és szobrokat, különleges szurdokokat és természetesen a rejtélyes kaptárköveket.

Havonta fogunk jelentkezni a részletes túrakiírásokkal, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket minden korosztályból. A túrasorozat nem a teljesítményről szól, hanem a Bükkalja kulturális és természeti látnivalóinak megismeréséről. A kb. 15 km hosszúságú távokat 6-7 óra alatt tesszük meg. Az útvonalat úgy állítottuk össze, hogy közben bőven akad látnivaló, melyeket részletesen be is mutatunk.

A Bükkaljai Kő-út túrasorozat 2017/2018-as időpontjai és helyszínei:

2017. szeptember 16. szombat – Bükkzsérc és Noszvaj kőemlékei (a Kulturális Örökség Napjai keretében)

2017. október 14. szombat – Cserépfalu kőemlékei (a Hazajáró Egylettel közös programunk)

2017. november 4. szombat – Eger kaptárkövei és Ostoros kőemlékei (a BNPI-vel közös programunk)

2017. december 2. szombat – Egerszalók és Demjén kőemlékei

2018. február – Andornaktálya kőemlékei

2018. március – Egerbakta és Sirok kőemlékei

2018. április – Cserépváralja kőemlékei (a BNPI-vel közös programunk)

2018. május – Szomolya és Novaj kőemlékei

A programváltoztatás jogát fenntartjk!

Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.

Bővebben...

Egri Zöld Kör - Denevérfogás az Érsekkertben

Idén sem maradhat el a Kaptárkő Egyesület Élővilágvédelmi Szakosztály nyári Egri Zöld Kör programja, a közkedvelt denevérfogás. A szakmai előadás és terepi hálózás, detektorozás során ismertetjük az érdeklődőkkel e repülő emlősök változatos, csodás világát, eloszlatva ezzel a denevérek köré szőtt tévhiteket, hiedelmeket. Testközelről is megismerkedhetnek a bőregerekkel azok a gyerekek és felnőttek, akik a hálózás alkalmával a befogott állatokat megsimogatják. A detektor segítségével pedig az állatok által kibocsátott ultrahangokat fölfogjuk és beazonosítjuk a különböző fajokat a sötétben.
A hallgatóság sok hasznos információt szerezhet az Érsekkertben is megtalálható repülő emlősök életéről: megtudhatják miért csak
szürkületkor, vagy este láthatjuk őket, mi az oka annak, hogy egyre gyakrabban költöznek be az emberi településekre, hogyan tájékozódnak a sötétben?

Időpont: 2017. június 7. szerda, 21:00-22:00
Találkozóhely: 20:45 és 21:00 között az Érsekkerti Zenepavilonnál (Eger, Klapka utca - Egészségház utca kereszteződés Érsekkerti bejárata)
Előadó: Gombkötő Péter, zoológiai referens (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)
Helyszín: Eger-patak (Érsekkerti sétány)

​A program ingyenes!​ Gyermekbarát rendezvény.

A program eső esetén elmarad. Pótlása egy későbbi időpontban lesz megtartva.

IX. Kaptárkövek Teljesítménytúra

2017. szeptember 23-án szombaton immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Kaptárkövek Teljesítménytúra, mely a túrázók körében kevésbé ismert Bükkalja vidékét járja be. A távok jól jelzett, felújított útvonalon haladnak, érintve a Hungarikum címet kapott Bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit, legérdekesebb helyszíneit, beleértve a rejtélyes kaptárköveket is, mely ettől lesz igazán felejthetetlen élmény a résztvevők számára.

ELŐNEVEZÉS ITT!

Bővebb információt a képre kattintva találtok: 

Módosult a Bükkaljai Kőkultúra Fotópályázat beadási ideje

2017. szeptember 25-ig meghosszabbítottuk a Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által "Bükkaljai kőkultúra" címmel meghirdetett fotópályázat beadási határidejét.
Várjuk a fotókat a Bükkalja tufába vájt borospincéiről, kőhodályokról, barlanglakásokról, kőbújókról, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákról, kőfalú házakról, kőkerítésekről, kőpadokról, faragott sírköves temetőkről, út menti feszületekről, szobrokról, a titokzatos kaptárkövekről és minden másról, mely bemutatja a bükkaljai táj és az ott élő ember sajátos kapcsolatrendszerét, a kő, mint (építő)anyag jelentőségét a tájgazdálkodásban.
 
Az új, módosított beküldési határidő: 2017. szeptember 25. 20:00
 
A pályázat részletes kiírását itt olvashatják: http://kaptarko.hu/index.php/archivum/206-bukkaljai-kokultura-fotopalyazat
 
2017  Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület   globbers joomla templates