Horvát és spanyol szakértők mellett Egyesületünk is részt vesz a „Turn off the lights – turn on the stars” (Kapcsold le a fényeket, kapcsold föl a csillagokat) címmel futó Erasmus+ pályázatban, melynek nyitókonferenciáját április végén tartották meg on-line formában.

Tekintettel a hatályos járványügyi intézkedésekre, online formában került megrendezésre Daruvár (Horvátország) városának nagytermében az a projektmegbeszélés, amelyen spanyolés magyar kollégák is részt vettek. A jelenlévőket Daruvár város részéről Damir Lneniček polgármester és Ceglédi Vanda alpolgármester köszöntötte. Daruvár városa első alkalommal kapcsolódik be Erasmus + projektbe, részvételét pedig az indokolja, hogy a város közvetlen közelében található a Vrani kamen Csillagoségbolt-park, Horvátország első, arany fokozatú sötét égbolt parkja. A projektben megvalósuló együttműködés a Bükki Csillagoségbolt-park (melynek felterjesztője és egyik kezdeményezője a Kaptárkő Egyesület) és a horvát csillagoségbolt-park (Vrani kamen) között új lehetőségeket nyit meg az ismeretek és tapasztalatok cseréje terén. A programba a résztvevő országok 1-1 középiskolája is bekapcsolódik, magyar részről az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum Gimnázium és Kollégium oktatói és diákjai.
Mivel a projekt 2020. november 2-án kezdődött, a járványügyi helyzet miatt el kellett halasztanunk az első találkozót, így most, fél év után, online módon indítottuk el a közös munkát. A találkozó programja a projekt általános bemutatásával kezdődött, az egyes projektpartnerek feladatainak meghatározásával és a tevékenységek ütemezésével folytatódott, majd Spanyolország, Magyarország és Horvátország három csillagoségbolt-parkjának képviselői tartottak előadást. A találkozót Tea Mik, Daruvár város kommunális ügyekért és környezetvédelemért felelős vezető munkatársa vezette. Egyesületünk részéről Novák Richárd alelnök számolt be a Bükki Csillagoségbolt-park létrehozásáról és jelenlegi státuszáról, fejlesztési elképzeléseiről.

Fényszennyezés

A projekt 2020. november 2-tól 2022. november 1-ig tart, összköltségvetése mintegy 150 ezer euró. Célcsoportja a projektben résztvevő szakiskolák tanárai és 15-19 év közötti tanulói, valamint a csillagoségbolt-parkokat képviselő egyesületek. A pályázat fő célja felhívni a tanárok és a diákok figyelmét a környezet védelmének és megőrzésének fontosságára, az éjszakai égbolt megőrzésére és fényszennyezés el problémájára és lehetséges megoldásaira. A projekt során három fontos dokumentum is elkészül:
-egy tanulmány a hosszú távú nemzetközi stratégiai partnerségről a szakoktatás területén
-egy kézikönyv a szakiskolák számára az új módszerek alkalmazásáról a fényszennyezés megelőzése kapcsán
-egy környezetvédelmi-oktatási VR szoftver.
Tanárok és diákok képzése
A projekt fontos eleme az a három rövid mobilitási program és a hozzájuk kapcsolódó tanárképzések, amelyek keretében a tanárok a csillagoségbolt-parkokban a környezetszennyezés és fényszennyezés témájával kapcsolatos új ismereteket szereznek, majd ezeket az ismeretet továbbadják a diákoknak is.

Novák Richárd – A Tejút látványa a Bükki Csillagoségbolt-parkból

Novák Richárd – A csillagos égbolt a kaptárkövek fölött