Rendkívül színes társaság gyűlt össze az erdélyi partnerszervezetünk, a Turul Iroda által szeptember 3-10. között Sepsiszentgyörgyön, valamint a Vargyas-szorosnál megrendezett, ifjúsági vezetőknek szóló programon: a 28 résztvevő között az erdélyieken és rajtunk kívül voltak portugálok, spanyolok, olaszok, valamint törökök is.

Vendéglátóink gondoskodtak arról, hogy a kint töltött hét végig mozgalmasan, aktívan teljen. A hosszú vonatút után Sepsiszentgyörgybe érkezve mindenkinek jól esett a pihenés, de nem sokáig lógattuk a lábunkat, hiszen a következő napokban játékokkal, foglalkozásokkal tarkított csapatépítésben vettünk részt, s egyre inkább megismertük egymást, valamint mélyítettük el ismereteinket a fenntartható fejlődés témakörében.

Egymás kultúrájába is betekintést nyerhettünk, hiszen mindenki „hozott magával valamit otthonról”, ki egy-egy beszámolót, ki produkcióval vagy éppen valamilyen tradicionális étellel, itallal készült.

Eztán már egy nagy csapattá kovácsolódva közösen kezdhettünk neki a szakmai feladatoknak. Nemzetközi csapatokat alkotva egy környezetvédelmi oktatási program megtervezése és lebonyolítása volt a feladatunk, melynek célcsoportja a fiatalság volt. A fenntartható fejlődés és környezetvédelem témakörében olyan területeket érintettünk, mint a zajszennyezés, a tömegturizmus vagy éppen a rovarok fontossága az ökoszisztémában. A 30 perces oktatási modulok e témaköröket fedték le a cél megfogalmazásától a téma ismertetésén és a tervezett feladatokon túl egészen a kiértékelésig. A tervezést követően meghívott fiatalok, valamint a többi ifjúsági vezető részvételével életre is keltettük a modulokat, mely remek tapasztalatszerzésnek bizonyult.

Természetesen a hét nem csak a munkáról szólt. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, nemzetközi kapcsolatokat kötöttünk, és olyan csodálatos helyeken túráztunk és barlangásztunk, mint Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidéke, a Vargyas-szoros Természetvédelmi terület, mely 124 barlangot rejt. Éjszakánként a gyönyörű égboltot csodáltuk, hiszen a rendkívül alacsony fényszennyezettségnek köszönhetően sokkal több csillagot látni, mint itthon, a városban.

Lehetőségünk nyílt betekinteni a helyiek életébe is, egy ökogazdaságban sajtot készítettünk és megkóstolhattuk a székely specialitásokat, de – a rendező részvételével – díjnyertes dokumentumfilmet is láthattunk a néhány éve még – tőlünk csupán pár kilométerre – dolgozó mészégetők kemény munkájáról.

Személy szerint rengeteget gazdagodtam a programból. Új embereket, kultúrákat ismertem meg, gyakorolhattam az angol nyelvet, új helyeket, természeti csodákat látogathattam meg. Természetesen a programban tanult gyakorlatok, játékok is nagy hasznomra lesznek majd. A program hatására próbálok én is még környezettudatosabban élni, s másokat is erre ösztönözni.

Zubor Anna Fanni