Az elmúlt években jelentősen globalizálódott a mezőgazdasági ágazat az olcsó nyersanyagok, növényvédő szerek és a gépesítés megjelenésével, köszönhetően a multinacionális cégeknek. Ennek a folyamatnak a társadalmi és környezeti hatása ártalmas, hiszen a kistermelők és a helyi termékek jelentősége visszaszorult, melyeket felváltott a gyorsan és könnyen előállítható termékek, nagykereskedelmek szerepe. Mindennek következtében fogyasztóként egyre bizonytalanabb, hogy megvásárolt termékeinket milyen körülmények között állították elő.

Ezzel szemben a legtöbb európai országban már vannak olyan szervezetek akik innovatív kezdeményezésekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a fenntartható módon előállított élelmiszerekre és a rövid ellátási láncok fontosságán keresztül közvetlen kapcsolatot kialakítani a termelők és a fogyasztók között.

Ilyen indítványhoz járul hozzá Egyesületünk is egy helyi akciónap szervezésével a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált projekt keretében, melyet az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága támogat.

Az akciónap a 13. Szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon, 2021. október 23-án kerül megrendezésre 10 órától 16 óráig.

A téma a helyi termékek jelentőségének növelése, az ezzel járó hagyomány fennmaradásának fontossága, elősegítve az előállítók és a vásárlók közötti kontaktot, továbbá növelni a látogatók tudatosságát az Európai Unió közös agrárpolitikájával kapcsolatban.

Miért is érdemes helyi élelmiszereket vásárolni?

  • Friss és egészséges termékek kerülnek az asztalunkra.
  • Lehetőség adódik a termelővel kapcsolatot teremteni.
  • Támogatjuk a gazdákat és a hazai gazdaságot.
  • A jó minőség garantált.
  • Nem fokozzuk a környezetterhelést ezáltal nő a biológiai sokféleség.

Mivel várunk a Szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon?

  • Helyi termékek kóstolójával: Nádasdi Molnárkalács, Házi méz, Házi kecskesajt.
  • A Közös Agrárpolitika (KAP) jelentőségének megismertetése.

Ezen kívül fontosnak tartjuk az akcióval hozzájárulni a 2021-2027-es időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika tervezett célkitűzéseihez is, hiszen a helyi termékek jelenlétével javulhat a mezőgazdasági termelők helyzete az értékláncban, továbbá az egészséges, biztonságos és tápláló élelmiszerekkel fenntartható termelés valósul meg.

Az eseményen való részvétel ingyenes, valamint tapasztalatok, kulináris élmények szerzésére és szórakozásra egyaránt alkalmas.

Akciónk az EU IMCAP programjának anyagai támogatásával valósul meg.