Egyesületünk partnerségével, valamint horvát és spanyol résztvevőkkel megkezdődött a munka a „Turn off the lights, turn on the stars” elnevezésű nemzetközi stratégiai partnerségek a szakképzés terén témájú Erasmus+ pályázatban.
Az első, személyes megjelenést is magában foglaló találkozó 2022. április 24-én vette kezdetét. A szakmai összejövetelnek az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium adott otthont. A horvát, spanyol és magyar  pedagógusokból, környezet- és természetvédelmi szakemberekből álló csapat a fényszennyezés témájának az oktatásban betölthető szerepét vizsgálták újszerű megközelítésben. A projekt egyik célja, hogy az egyes országokból jövő szakemberek jobb rálátást kapjanak a másik két országban lévő csillagoségbolt-parkok és középiskolák munkájába,valamint tapasztalatokat cseréljenek és jó gyakorlatokat osszanak meg egymással. Fontos kimeneti követelmény, hogy egy olyan, VR környezetben használható programot fejlesszenek ki, mely segít a fényszennyezés problémájának jobb megértésében, és az arra adandó válaszok megtalálásában. A programban minden iskola kap 10-10 VR szemüveget, melynek használatát beépíthetik a helyi tantervekbe és az éves tanmenetbe, segítve ezzel a tanulókat abban, hogy  XXI. századi módszerekkel, VR környezetben tanulhassanak a fényszennyezésről és a környezet védelméről.

A négy napos találkozón környezet- és természetvédelmi szakemberek mellett az iskola pedagógusai vetítettképes előadások keretében olyan érdekességeket, kutatási eredményeket és aktualitásokat osztottak meg a résztvevőkkel, melyek nagyban hozzájárultak a téma jobb megértésében. A résztvevő külföldi kollégák érdekes információkat hallgattak a magyar iskolarendszer sajátosságairól, és az ökoiskola cím létrejöttének fontosságáról.

Egyesületünk részéről Havasi Norbert elnök és Novák Richárd alelnök tartottak előadásokat, valamint több workshop-on is részt vettek. Az előadásokon Egyesületünk általános bemutatása után az Erasmus+ programban szerzett tapasztalatainkat és a Bükki Csillagoségbolt-park megalakulásában betöltött fontos szerepünket mutattuk be. A résztvevők számára ismertetésre került az több éves tevékenység, mely a Bükki Csillagoségbolt-park előkészítési munkálatait jelentettek, érzékeltetve ezzel is azt a számos teendőt, melyet egyesületünk folytatott le annak érdekében hogy ezt a nívós nemzetközi címet elnyerje a Bükki Nemzeti Park, mint hazánk egyik kiemelt, országosan védett természeti területe. A szakmai találkozó résztvevői kilátogattak a Bükki Csillagoségbolt-parkba, valamint megnézhették hazánk legújabb csillagászati látogatóközpontját a Bükki Csillagdát is. A négy napos találkozó nagyon hasznosan telt, a felek átbeszélték a jövőre vonatkozó feladatokat, meghatározásra kerültek a munkafázisok és azok felelősei, valamint elindult a fényszennyezés témáját felölelő program és tananyagfejlesztés is, melyben az összes résztvevő partner komoly szerepet kap.

Novák Richárd