Észak-Lengyelország dimbes-dombos, tavakkal, folyókkal tarkított és kiterjedt erdőségekkel borított vidéke ez, ahol a jégkorszak során elnyúló nagy szárazföldi jégtakaró egykori végmorénái között több, mint ezer tó vize csillog. Az egyik legszebb tóvidék tavait a Drawa-folyó (igen, itt is van egy Dráva…) kristálytiszta vize fűzi fel. A folyó hol tóvá szélesedik, hol kiterjedt mocsarak, nádasok közt kanyarog, hol sebes folyású folyóvá válik, ami hatalmas fenyő és nyírfa rengetegek közt kanyarog. Sokszor zúgókon kell átkelni, sokszor keresztbe dőlt fákat kell kerülgetni, miközben gyönyörködhetünk a folyó kristálytiszta vizében alattunk cikázó halakon, és a vízivilág madaraiban. Átszelünk hangulatos kisvárosokat, falvakat, vízimalmok gátjain emeljük át hajóinkat, sátrazunk tóparton és csobbanunk a tavakban – mindezt egy hétig a gyönyörű pomerániai tájban.

RÉSZLETEK:

Időpont: 2022. augusztus 13-21.

1. nap

Utazás saját autókkal (a telekocsik összeszervezésében segítünk).

Hajnalban indulunk, késő délután érkezünk meg a tóparti városka, Czaplinek kempingjébe.

2. nap:

CZAPLINEK – RZEPOWO

Reggel összepakolunk, illetve a kisváros boltjaiban még gyorsan kiegészíthetjük élelmiszereinket. A bérelt tengeri kajakokkal útnak indulunk a tavon keresztül. A Drawsko tavon több sziget érintésével átevezünk a tó túloldalára, ahol a Drawa kilép a tóból. Egy erdős folyószakasz következik: a folyó sodrása felgyorsul, és keresztbe dőlt fák is nehezítik a haladást az amúgy igen látványos szakaszon. Délután a Rzepowskie-tóba érkezünk. Rzepovo település határában, a kijelölt kempinghelyen alszunk sátorban.

táv: 14 km

3. nap

RZEPOWO – ZŁOCIENIEC

Elhagyva Rzepowo hídját a folyó újra erdők közt kanyarog. Sodrása helyenként felgyorsul, zúgókon evezünk keresztül, keresztbedőlt ágak, fák nehezítik a haladást. Głęboczek mellett egy régi vízierőmű romjai fogadnak, ahol a kajakokat át kell emelni a gáton. Innen egy széles, kristálytiszta tavon evezünk keresztül, melynek a túlfelén a meder újra összeszűkül, és a fák közt kanyargó folyón megérkezünk Złocieniec város szélén fekvő kempingbe.  A városban van lehetőség bevásárolni.

táv: 11 km

4. nap

ZŁOCIENIEC – DALEWO

A várost elhagyva, egy kőhíd alatt egyből egy zúgóval nyitjuk a napot. Innen viszont a folyó lelassul, lassan kanyarog a nádasokkal övezett partok között. Délután dombok közé érünk, ahol a sodrás újra felgyorsul, és a fákkal övezett parton Dalewo falu határában állítjuk fel sátrainkat.

táv: 14 km

5. nap

DALEWO – JĘDRKOWE ZAKOLE

Délelőtt átevezünk Drawsko Pomorskie városka háza között, ahol kikötünk, hiszen újra van lehetőség vásárlásra. Innen a folyó dimbes-dombos tájon, erdők, legelők és szántóföldek között kanyarog. Délután átemeljük a hajókat a Mlynówy vízimalom gátján, majd megérkezünk a Jędrkowy Zakole-i táborhelyhez.

táv: 14 km

6. nap

JĘDRKOWE ZAKOLE – SIENNICKI híd

Ez a szakasz eltér a korábbiaktól – az útvonal felében egy erősen kanyargó folyón, majd réteken, majd ismét az erdőn át hajózunk. Néhány óra evezés után érkezünk meg a Lubie-tó széles víztükrére. A bal parton jacht- és vitorlás kikötők, míg a tó jobb partján hatalmas erdőségek, apró falvak, na meg karwicei Wedel-kastély (ahol ki is kötünk). Az egyik kis faluban bevásárolunk, majd a tó túloldalán az erdő ölében megbújó kempingben állítjuk fel sátrainkat.

táv: 14 km

7. nap

KALISZ – DRAWSKO POM. híd

Kilépve a tóból a Drawa vize újra egyre erősebb sodrásúvá válik, és erdős dombok közt kanyarog. Újra keresztbe dőlt fák közt szlalomozunk, míg délután megérkezünk a Nagy-Debno tóhoz. Átevezünk a nyílt vízfelületen, és a Kis-Debno tó túlpartján egy betonhídnál kötünk ki. Itt ér véget a túránk, hiszen innen egy lezárt, katonai övezet következik. Itt várjuk meg a kisbuszt, ami visszaszállít minket kiindulópontunkra, Czaplinek városkába, a kempingbe.

táv: 14 km

8. nap

Utazás haza

Szállás:

A szállás összkomfortos kempingben, illetve többször kijelölt, kiépített vadkemping helyeken lesz. Sátrazni csak az kijelölt helyeken lehet! A kempingek összkomfortosak, a kijelölt táborhelyeken fedett beülők padokkal asztalokkal, wc, és tűzrakó hely található.

Közlekedés:

Czaplinekbe, a kiindulási pontra személyautókkal utazunk. A telekocsik összeszervezésében segítünk. A túra végpontjáról kajakjainkat és minket kisbusszal szállítanak vissza.

Étkezés:

Önellátó. Minden második-harmadik nap lesz lehetőségünk bevásárolni. Kempingfelszerelés gázfőző szükséges. A kempingekben van teljes infrastruktúra. A kijelölt táborhelyeken van tűzrakó hely, wc, fedett beülő, pad és asztalok. Esténként grillezünk, sütögetünk. 

Létszám:

Maximum 10 fő.

Felszerelés:

Vízitúrás felszerelés kell: vízhatlan zsákok, sátor, hálózsák, derékalj, fürdőruha, naptej, fejfedő napszúrás ellen, túraszandál.

Augusztusban jó idő várható – akárcsak itthon – de mivel a természet szeszélyes, készülj melegebb ruhákkal is, illetve eső elleni felszereléssel.

A túra nem túl megerőltető, napi 14 km-eket fogunk evezni, amire a folyó sodrása is rásegít. Többször is megállunk, néha csak fürödni, néha bevásárolni és legurítani egy jó csapolt sört a parton.

Részvételi díj:

73 000 Ft – melyből 50 000 Ft előleg a jelentkezéssel együtt fizetendő.

Az ár tartalmazza a szállást, a kisbusz, és a kajakok bérlését és a túravezetést. Nem tartalmazza a kiutazás árát, a személyes költéseket, a belépőket, illetve az esetleges  fakultatív programok árát.

Jelentkezés:

Klein Dávidnál emailben, a kleindavideger@gmail.com címen.

Jelentkezési határidő: 2022. július 10.