Augusztus végén indul a szarvasbőgés szezonja, úgyhogy szokásunkhoz híven ismét az Ó-Bükkben túrázunk szeptember legelső hétvégéjén.

Akinek még nem ismerős ez a vidék, az rá fog csodálkozni a mély szurdokvölgyekre, a háborítatlan erdőségekre, az öreg gyümölcsösökre és a hatalmas homokkő sziklafalakra. Aki már járt itt velünk, annak mindez nem lesz új, de a hegység ősszel talán a legszebb arcát mutatja, a színes erdőkkel, a hajnali párával a völgyekben, és a szép őszi napsütéssel a csúcsokon. Hazánk egyetlen homokkő hegyvidéke – itt a szlovák-magyar határ mentén – sokáig el volt zárva a látogatók elől, hiszen északi része a határsávba tartozott. Távol van minden nagyobb várostól, kiesik a fő turistaútvonalakból is, azonban ennek köszönhető háborítatlansága egyedi hangulatot kölcsönöz ennek a csodálatos hegyvidéknek. Kevesen tudják, hogy itt található Magyarország legnagyobb egybefüggő erdősége is, jelzett turistaút pedig alig szeli át a hegyeit…

Időpont: 2023. szeptember 1-3. (2 éjszaka)

PROGRAM:
1.nap
Délutántól találkozó a Váraszói-völgyben található Szalajka-házban (a pontos koordinátákat és az oda vezető útvonalat a túra előtt küldjük el, a ház személyautóval megközelíthető). Este közös bográcsozás (a vacsora bográcsgulyás).

2.nap
Reggeli után egész napos túrára indulunk az Ó-Bükk központi régiójába, a Tájvédelmi Körzet szívébe. A Dávid-tanya romjai, a Vörös-vár, Vállós-tanya érintésével a Remete-völgybe túrázunk és a délutáni órákban érkezünk vissza a Szalajka-házhoz.

Táv: 14 km
Szint: 540 m
Nehézség: közepesen nehéz túra néhány meredek szakasszal

Este közös grillezés a tábortűznél.

3.nap
Reggeli után összepakolunk, majd autóval átutazunk a szomszédos Ivád falu határába. Itt feltúrázunk a Lyukas-kőhöz, illetve megnézzük egy középkori vár romjait.

Táv: 6 km
Szint: 300 m

Nehézség: könnyű túra

TUDNIVALÓK:

Utazás: Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk – a ház személyautóval megközelíthető).

Szállás: A kilencfős vendégház a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet szívében, a Váraszói-völgyben, az erdő ölelésében található. Itt nincs térerő, nincs zaj és nincsenek emberek, vannak viszont fák, állatok és madárcsicsergés.
A ház cserépkályhával és kandallóval fűthető, benne felszerelt konyha és étkező található, illetve meleg vizes zuhanyzó és angol WC is van. Az áramellátást (pl. a vízhez a szivattyúk ellátását) azonban aggregátor biztosítja, amit nem szeretnék egész éjjel járatni, így gyertyafényes és fejlámpás esték várnak ránk.
https://szalajkavendeghaz.hu/

A Szalajka-ház kertjében a „bevállalósabbaknak” lehetőségük van sátrazásra is.

Étkezés: Mivel a szállás minden településtől messze, az erdőben található, így mindent hozott anyagból kell megoldanunk. Ezért a részvételi díj tartalmazza a 2 vacsorát, amit mindkét este közösen készítünk el. A reggelit és az ebédre szánt szendvicseket mindenki egyénileg kell megoldja.

Túravezető: Klein Dávid

Részvételi díj: 15.000 Ft (2 éj szállás, 2 vacsorával, szervezéssel és túravezetéssel), mely a helyszínen fizetendő készpénzben.

Jelentkezési határidő: Érdemes mielőbb jelentkezni, de legalábbis amíg van szabad hely (csupán 9 fő fér el a házban ágyakon).

Jelentkezés: Email-ben az info@kaptarko.hu címen.