Felvidék szívében, Gömör-vármegye északi szegletében csodákra bukkanhatunk: jégbarlangok, hatalmas cseppkövek, vízesések, víznyelők és várak, na meg Szlovákia legjobb sörfőzdéje a sziklás Gömör-Tornai karszt lábánál, Rozsnyón. Mindez egy hétvége alatt.

 

IDŐPONT – 2020. július 31. – augusztus 2.

PROGRAM:

1. nap


Utazás Rozsnyó mellé, ahol közvetlen a Szilicei-fennsík lábánál elfoglaljuk szállásunkat egy panzióban (találkozó: délelőtt 10 órakor a száláson). Ezt követően elnézünk a szomszédos hegycsúcson emelkedő híres Krasznahorka-várába, amely a néhány évvel ezelőtti tűzvész után teljesen megújult. Délután a szomszédos, rozsnyói Kaltenecker sörfőzde manufaktúrába látogatunk, ahol Szlovákia legjobb söreit főzik (melyekkel zsinórban nyerik a díjakat…). Természetesen van helyben egy mintabolt is, ahol bevásárolhatunk a hétvége hátralevő részére és akár otthonra is.
Az estét közös bográcsozással és ismerkedéssel töltjük a szállásunk kertjében.

 

2. nap


Reggeli után nekivágunk a felettünk magasodó karszt fennsíknak. Előbb Szilice faluhoz utazunk, majd egy rövid túrával érjük el Közép-Európa legalacsonyabban
fekvő jégbarlangját, a Szilicei-jégbarlangot. Ezt követően túrázunk egyet a fennsíkon, és megnézünk még néhány szakadéktöbröt és zsombolyt, többek közt a környék legmélyebb aknabarlangját, a 140 m mély Barázdálás-zsombolyt is. Ebédünk elfogyasztása után overált húzunk, és leszállunk a mélybe, hogy elmerüljünk a
Buzgó-barlang cseppköveinek látványában, hol létrákon mászva, hol kötélhidakon
egyensúlyozva. A barlang szállásunk közelében található, úgyhogy innen már csak haza kell sétálnunk, és elfogyasztani a maradék Kaltenecker söreinket (ha marad persze…).
táv: 10 km, szint: 120 m

 

3. nap


Reggel összepakolunk, de nem hazafelé indulunk, hanem autóba pattanva a Gömör-Tornai karszt leglátványosabb szurdokvölgyébe, a Szádelői-völgybe utazunk. Először felsétálunk a hatalmas sziklahasadék monumentális sziklatornyai között a völgyben, majd felkapaszkodva a fennsíkra és a szurdok sziklafalának tetején túrázunk vissza autónkhoz – miközben szánkat tátva, gépeinket kattingatva búcsúzunk a látványtól és a hétvégétől.
táv: 12 km, szint: 400 m

Nehézség:
Könnyű túrák. Az overálos barlangtúra is könnyen teljesíthető.

Utazás:
Egyénileg, illetve kisbusszal. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szükséges felszerelés:
A kiránduláshoz hozz egy treking bakancsot vagy cipőt, illetve eső ellen esőruházatot.
Overált, sisakot adnak a barlangnál, de fejlámpát hozz magaddal!

Szállás:
Várhosszúrét településen egy komfortos panzióban.

Étkezés:
Az ár tartalmaz a két vacsorát, ezen felül egyénileg történik az étkezés.
A faluban van egy kisbolt, de érdemes otthonról hozni a szendvicsbe valókat, illetve a csokit és egyéb nassolni valót (napközbenre a túrákra)

Részvételi díj és jelentkezés:
A részvételi díj 23.500 Ft, mely tartalmazza:
-a szállást két éjszakára panzióban,
-a két vacsorát,
-a szervezést és a túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:
-a kiutazást (telekocsi rendszerben, vagy kisbusszal – ennek a költsége várhatólag 4000 Ft körül alakul),
– a napközbeni étkezéseket,
– a belépők árát (Gombaszögi-barlang 6 €, Buzgó-barlang 10 €, sörgyár és kóstoló 12 €),
-az utasbiztosítást.

A részvételi díj a jelentkezéssel egy időben fizetendő, jelentkezésed innen válik aktívvá (az utalási adatokat a jelentkezés után küldi meg neked a rendszer!!).

JELENTKEZÉS ITT

Jelentkezési határidő: 2020. július 24. péntek!

Egyéb infók a túravezetőknél emailben.

Túravezetők:
Havasi Norbert és Klein Dávid
info@kaptarko.hu