Mivel a határzár miatt sajnos törölnünk kellett a lengyelországi túránkat az Alacsony-Beszkidekbe, ezért határainkon belül szervezünk egy túrát erre az időpontra, egy igen különleges helyre. Egykori vulkánok csúcsain, mély hasadékbarlangok és bazaltorgonák közt túrázunk, gyönyörködünk a sziklás ormokról Palócföld hullámzó, hegyes-völgyes vidékének gyönyörű panorámájában, ellátogatunk a „Palóc Kappadókia” kies sziklavilágába és átnézünk a tiltott gyümölcs, Gömör-vármegye vörös-zónás szlovákiai oldalára.

 

IDŐPONT – 2020. szeptember 11-13.

PROGRAM:

 

1. nap

 
Találkozó Bárnán 10 órakor, ahonnan 5-6 órás túrára indulunk, hogy felfedezzük a Geopark látnivalóit. Utunk először a Szér-kő védett és látványos homokkőormára vezet, ahol a “törökök megkövesedett ágyúgolyóit” is láthatjuk majd. Ezt követően a Szilvás-kő csúcsát vesszük célba, melyet sziklahasadékok és impozáns bazaltorgonák közt érünk el és ahonnan pazar kilátásban lesz részünk. Innen visszatúrázunk Bárnára, majd elautózunk a szállásunkra,  a szomszédos Nyírmedpusztára, ahol a vacsorát követően az estét ismerkedéssel töltjük.
táv: 14-15 km, szint: 550 m

2. nap


Reggeli után egész napos gyalogtúrára indulunk. Utunk a Bárna melletti Nagy-kő és Kis-kő vulkáni romkúpjaira vezet. A Kis-kőn egy földvár és egy exhalációs barlang (melyet a vulkán feltörő gázai hozták létre), na meg legendás kincsek is útba esnek. Szállásunkra a kora esti órákban érkezünk és a vacsorát követően a tábortűz mellet pihenjük ki túránk kilométereit.
táv: 24-25 km, szint: 800 m

3. nap


Reggeli után autóinkba ülünk és Kazárra utazunk, hogy onnan rövid túrát tegyünk a kazári riolittufa képződményhez avagy a “palóc Kappadókiához”. Programunk a kora délutáni órákban zárjuk.
táv:4-5 km, szint: 100 m

Nehézség:
Könnyű túrák.

Utazás:
Egyénileg. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szükséges felszerelés:
A kiránduláshoz hozz egy treking bakancsot vagy cipőt, illetve eső ellen esőruházatot.
Reggelente már hideg lehet és akár eshet is az eső, de valószínűleg kellemes őszi idő fog minket fogadni és napközben akár 30 fok is lehet még.

Szállás:
Nyírmedpusztán, mindentől távol az erdő sűrűjében, 2-3-4 ágyas közös mosdóval rendelkező szobákban.

Étkezés:
Az ár tartalmaz a két reggelit és a két vacsorát, ezen felül egyénileg történik az étkezés.
A környéken nincs semmilyen szolgáltatás, így otthonról kell hozni a szendvicsbe valókat, illetve a csokit és egyéb nasit (napközbenre a túrákra).

Részvételi díj és jelentkezés:
A részvételi 17.000 Ft, mely tartalmazza:
– a szállást két éjszakára,
– a két reggelit és két vacsorát,
– a szervezést és a túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:
– az utazást 

A részvételi díj a jelentkezéssel egy időben fizetendő, jelentkezésed innen válik aktívvá (az utalási adatokat a jelentkezés után küldi meg neked a rendszer!!).

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 7. hétfő!

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Egyéb infók a túravezetőknél emailben.

Túravezetők:
Havasi Norbert és Klein Dávid
info@kaptarko.hu