Négy, népi motívumokkal díszített köztéri szemetest építettek önkéntesek Bátorban a „Bátor a bátraké! – Tudatosan a környezetünkért” projekt keretében, melyre közel félmillió forintos támogatást nyert Egyesületünk a MOL Alapítványtól. A Bükki Nemzeti Park határán, erdőkkel, védett területekkel körbevéve, hegyek és dombok ölelésében fekvő apró falucskában az utóbbi években egyre több program valósul meg a helyiek összefogásával.

„Az utóbbi években számos önkéntes program valósult meg Bátorban, így például szemétszedés, patakmeder-takarítás, kézműves és környezetvédelmi programok szervezése a gyermekek számára, tavaly Mikuláskor pedig a kicsiket egy bábelőadással leptük meg, amiben szintén önkéntesek vettek részt. A MOL Alapítvány Helyi Érték Programja mellett pedig jelenleg is zajlik egy másik pályázat megvalósítása, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatásával közösségi kemencét építünk” – mesélte Kozma Katalin önkéntes.

A projekt részeként elsőként köztéri szemeteseket építettek az önkéntesek, melyek dekorálásába a legkisebbek is bekapcsolódhattak. Jövőre pedig fűszerspirál-építéssel, s egy gömörszőlősi közös kirándulással folytatódik a program. Az ökofaluban életkorhoz igazított foglalkozások során ismerkedhetnek a résztvevők a falu egykori életformájával és gazdálkodásával – a tapasztalatokat pedig szeretnék Bátorban is hasznosítani.

„Nem csupán arról van szó, hogy a falut szebbé tegyük. Mivel a legtöbb programba igyekszünk a gyerekeket is bevonni, kicsábítjuk őket a számítógép elől, s kreatív tevékenységekkel tölthetik az idejüket a többi gyerek társaságában – mondta el Ficzere Mónika önkéntes. – Emellett mi magunk, résztvevők is egyre jobban összekovácsolódunk, s persze nagyon jó érzés látni munkánk gyümölcsét.”

A bátoriak összefogása más szervezetek számára is szimpatikusak, így Egyesületünkön túl mások is támogatják: a Magyar Református Szeretetszolgálat Mesebusza például ugrálóvárakkal és népi játékokkal szórakoztatta a barkácsoló szülők gyerekeit, míg az egri Slate Design a köztéri szemetesekhez beton térköveket ajándékozott.