Október 2-4. közt – immáron 5. alkalommal – rendeztük meg a Hazajáró Egylettel közös Bükkaljai hétvégénk, mely túrái idén is a Hazajáró Kupa részei voltak. Az eseményen vendégeink és túratársaink voltak a Hazajáró sorozat alkotói; Moys Zoltán rendező, Schödl Dávid operatőr, Tóth József hangmérnök és természetesen Kenyeres Oszkár is, a sorozat egyik főszereplője és egyben szerkesztője. Az egész hétvégés program célja, hogy közösen népszerűsítsük Kárpát-medencei természetjárást és a turizmust és megismertessünk a résztvevőkkel egy különleges tájat, a Hungarikum címmel kitüntetett Bükkalját és annak egyedülálló kőkultúráját.

Pénteken a Noszvaj melletti Várkúton található turistaházban kezdődött a “teltházas” program, ahová az ország minden részéről érkeztek a túratársak, a természetjáró szervezetek, a Hazajáró Egylet szövetségesei. Szombaton innen indultunk Szafaribusszal túránk kiindulópontjára, a Cserépfalu mellett található Suba-lyuk Múzeum és Látogató Központhoz. Itt újabb barátok és túratársak vártak ránk, hogy a szikrázó őszi napsütésben együtt – közel 150 fővel! – vágjunk neki a Bükkalja csodás vidékének. A résztvevőkkel felkerestük az ország egyetlen riolittufába mélyedő szurdokát, majd a Cserépfalu határában ma is legeltetett fás legelőt, annak hatalmas fáival és a legelő szürkemarha csordájával. Az erdőt átszelve Kácsra érkeztünk, ahol megismerkedtünk a település történelmével (meleg vizű források, vízimalmok, vár, kaptárkövek) és a meleg vizű Kácsi-patakban élő endemikus bödöncsigákkal. A hosszúra nyúlt ebédszünet után, a Tibolddaróc határában lévő impozáns Kőhodályt céloztuk meg, amelyet háromezer birka befogadására faragtak több mint egy évszázada, de ma is a Bükkalja egyik legnagyobb sziklahelyisége. A visszaúton újabb történelmi és természetvédelmi jelentőséggel bíró fás legelőn át jutottunk el a Mész-hegyen egykoron állt erődített telep romjaihoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílt Cserépfalu és Eger irányába, majd hamarosan megérkeztünk a kiindulópontba és újabb Szafaribuszus utazással zártuk napunkat vissza Várkútra.

Vasárnap már kicsit kevesebben, de még így is közel 50 fővel vágtunk neki a hétvége záró túrájának. Noszvaj központjából indulva a résztvevőkkel felkerestük a Farkaskői Alkotótelep barlanglakásait (a Pocemet), majd ellátogattunk a Bükkaljai kőkultúra egyik egyedülálló emlékéhez a riolittufába vájt Galassy-kriptához. Innen a Király-rét irányába vettük utunk, ahová megérkezvén hosszabb pihenőt tartottunk miközben megcsodálhattuk e ritka fás legelő évszázados tölgyfáit. Riolittufába vájt istállók, pásztorszállások és kőkeresztes kísérték utunk a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területre, ahol a Bükkalja legmonumentálisabb kaptárkőcsoportja található. Az ott található tanösvényt végig járva leereszkedtünk Szomolyára, ahol még megtekintettük a barlanglakásos tájházat. Szomolyáról helyközi buszokkal utaztunk vissza túránk kiindulópontjára. hogy ismét élményekkel és új barátságokkal gazdagodva térjünk haza, bízva abban, hogy mielőbb újra találkozhatunk és újabb közös élményeket élhetünk át.

Ezúton szeretnénk megköszönni a hétvége programjaihoz nyújtott támogatását és segítségét az Agria Geográfia Alapítványnak, a Kárpátok Alapítványnak, a Magyar Természetjáró Szövetségnek és a Várkúti Turistaháznak, akik nélkül nem sikerült volna ilyen nagyszerűre ez az esemény.

A projekt ez Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány társfinanszírozásával valósul meg.