„Kint a határban, bent a tájban.” – A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kaptárkő Egyesület már sokadik alkalommal szervezi meg az ún. Tájsétát, amely során az Eger határában lévő Mész-hegy–Nyerges-tető védett természeti területet, a hajdani Szőlőskepuszta mára beerdősödött ősi promontóriumát, annak rejtett értékeit keressük fel.

Időpont: 2021. október 16. – 9.00 óra

A szakvezetett terepbejárás során a résztvevők megismerkedhetnek a tájban élőkkel, az itt gazdálkodókkal, megtekintik a szőlőműveléshez és pásztorkodáshoz kapcsolódó sziklába faragott helyiségeket (pincét, bújót, kőistállót) és a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra legősibb szakrális értékeit: a kaptárköveket. A Mész-hegy oldalában lévő hajdani barlanglakás udvarán pedig finom étkeket, borokat és szörpöket kóstolhatnak. Tájművelő szakvezetőnk, vendéglátónk Hajdu Roland borász lesz (Bükki borvidék).

Közben eszmecserét folytathaunk az 1995 óta védett helyi jelentőségű természeti terület kezelésével kapcsolatos tennivalókról, a természetvédelmi, kulturális örökségvédelmi és tájvédelmi feladatokról, a területen folyó erdőgazdálkodás, szőlőtermesztés aktuális kérdéseiről.

A program jellege a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaptárkő Egyesület közös kezdeményezése nyomán alakult ki, a 10 kilométeres túra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Leányka utcai D-épületétől (főbejáratától) indul és ott végződik.

A találkozó helyének koordinátái: 47°54’9.72″É; 20°23’13.80″K

Felszerelés, öltözet: Túrabakancs, időjárásnak megfelelő túraruházat.

Túravezető: Baráz Csaba és Havasi Norbert

A túra díja 1000 forint/fő.

Jelentkezés (jegyvásárlás): a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság online felületén: https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/tajseta-az-egri-szolohegyeken-at-a-kaptarkovekhez