2022. július 2-án az Óbükk járatlan vidékén folytatódik Egyesületünk túrasorozata, a Bükkaljai kőkulTÚRA. Ezúttal egy kevésbé ismert, országunk északkeleti régiójának nehéz sorsú iparvidékén keresztülvezető túramozgalom legizgalmasabb szakaszának meghódítására invitálunk minden túratársat, érdeklődőt. Túránk a Kohászok útja túramozgalom kék sáv jelzését követve, az Óbükk kiterjedt, egybefüggő erdőrengetegén keresztül halad, ahol településeknek és turistalétesítményeknek nyomát sem találjuk több, mint 20 km-en keresztül.

RÉSZLETEK:

A túra időpontja: 2022. július 2. (szombat)

Útvonal: Tarnalelesz – Nagyvölgy (Z) – Vállós-tanya (K) – Szarvas-kő-nyereg – Ökör-hegy – Remete – völgy – Gyepes-völgy – Ivánkapuszta – Járdánháza, Gyepes – Járdánháza, temető (buszmegálló)

https://en.mapy.cz/s/hafaguheka

Nehézség: nehéz túra

Táv: 25 km

Szint: 700 m

Időtartam: 9 óra

Találkozási helyszín és időpont: Tarnalelesz, központ (buszmegálló), 9:00-kor.

https://goo.gl/maps/fwDYLsFHAtkZjNwJ6

Utazás és parkolás:

Ózd Autóbusz-állomásról a 7:35-kor induló, Eger-Autóbuszállomásról pedig a 8:00-kor induló menetrend szerinti buszjáratokkal lehet a túra találkozási helyszínére utazni.

Akik autóval érkeznek, célszerű a túra célpontján (Járdánháza, temető buszmegálló) reggel leparkolni és itt az Ózdról induló buszra felszállni a találkozóhelyre utazni. A busz 7:49-kor érkezik ide. A parkolás ingyenes.

Visszautazás Egerbe a túra végállomásáról (Járdánháza, temető buszmegálló) a 18:02-kor érkező menetrendszerinti buszjárattal lehetséges ózdi átszállással, ahonnan pedig 18:30-kor indul a busz az Autóbusz-állomásról.

Kohászok útja jelvényszerző túramozgalom:

A Salgótarján és Diósgyőr között, 130 km-en át húzódó kék sáv jelzéssel jelölt Kohászok útja túramozgalom célja, hogy a természetjárók megismerjék a kohászvárosok múltját, értékeit és az őket körülölelő tájakat. Egyénileg van lehetőség a túramozgalom teljesítésére és jelvényszerzésre, melynek feltétele az alábbi linkről letölthető igazolófüzet kitöltése és a pecsétek megszerzése.

https://heyjoe.hu/letoltes/kohaszok_utja_igazolofuzet.pdf

A túra teljes távjának bejárása után a füzetet Wenzel Péter címére (3600 Ózd, Kazinczy út 9. Telefonszáma: +36 48 471 101) kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, dokumentálják.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az alábbi linken lehet 2022. június 30. (csütörtök) 18:00-ig: https://forms.gle/ZHZzXDGDhwV5HtxU8

Túravezető: Forgony Evelin (forgonye@kaptarko.hu; tel.: +36206222217)

Várunk mindenkit sok szeretettel!