A Keleti-Beszkidekben található Besszádok hegycsoportján három ország három nemzeti parkja osztozik. Ez Lengyelország egyik legvadregényesebb vidéke és itt létesült a Bieszczady Nemzeti Park, túránk célpontja. A nemzeti park – tekintettel különleges természeti és tájképi értékeire – része a Keleti Kárpátok Bioszféra Rezervátumának, mely Európa egyik utolsó, egybefüggő, érintetlen erdőrezervátuma. Itt márciusban a legkiválóbbak a hóviszonyok, így télbúcsúztató túránk ide vezet.

Időpont: 2023. március 15-18. (3 éjszaka)

PROGRAM

1. nap

Kiutazás Wetlina-ba. Délben találkozó.

Innen délutáni túrára indulunk a falu felett magasodó havas hegygerincre, a Połonina Wetlińska csúcsára (1255 m) és az ott található menedékházhoz, majd vissza az autókhoz. Ez követően a szállásunkra utazunk.

Táv: 10 km, 450 m szintemelkedéssel.

2. nap

Reggel a szállásunkkal szemközti erdőhatár fölé emelkedő havas hegygerincre indulunk egy egész napos túrára. A bükkös őserdőkkel övezett Tarnica csúcsa (1346 m), a vidék legmagasabb pontja a cél. A csúcsról és a főgerincről csodálatos kilátás tárul elénk: alattunk a Keleti-Kárpátok háborítatlan ősrengetege három ország határán (Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia), ahol három nemzeti park is létesült és melyek területén elhelyezkedő ősbükkös erdők a UNESCO világörökségéhez tartoznak.

Táv: 16 km, 700 m szintemelkedéssel.

3. nap

Szintén egy egész napos túra vár ránk. Autóval a szomszédos faluig utazunk, majd újra felkapaszkodunk a főgerincre és ezúttal a Halicz (1333 m) csúcsát vesszük utunkba.

Táv: 18 km, 750 m szintemelkedéssel.

4. nap

A hazaút előtt még mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a vidék természeti értékei mellett annak páratlan kultúrtörténeti értékeit is megismerjük, ezért szállásról történő kijelentkezést követően megnézünk néhányat az UNESCO világörökség listáján is szereplő ortodox fatemplomokból, illetve a vidék fafaragóinak munkáiból.

TUDNIVALÓK

Felszerelés: Téli felszerelés szükséges! Réteges aláöltözet, víz és szélálló héj ruházat, vízálló túrabakancs, kamásli, sapka-sál-kesztyű! És ne hagyd otthon a napszemüveget és a naptejet sem.

Hozz magaddal egy kulacsot is, a szálláson reggel van forró tea, ez jó lesz napközben a túrához!

Kiutazás: Saját autóval. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szállás: Turistaszállón, 3 ágyas szobákban, saját fürdővel.

Étkezés: Félpanziós, mely tartalmazza a svédasztalos reggelit és a meleg vacsorát. A többi – napközbeni – étkezés önellátó, ezért hozzál magaddal szendvicseket és nassolni valót, de bolt is található a faluban.

Részvételi díj: 49 000 Ft/fő, mely tartalmazza a három éjszaka szállást, a félpanziós ellátást, a szervezést és a túravezetést. A részvételi díj előre fizetendő.

A részvételi díj nem tartalmazza az utazást (ez telekocsival kb. 8-10.000 Ft)!

Túravezető: Havasi Norbert

Jelentkezés: Email-ben a havasin@kaptarko.hu címen, majd a kapott információk alapján a részvételi díj befizetése.

Jelentkezési határidő: március 5. vasárnap, illetve amíg van szabad hely.