8,6 km hosszan kanyarog az az új tanösvény, melyet a napokban adtak át Bátorban és kivitelezésében Egyesületünk is részt vett. A helyi védettséget élvező Nagy-oldalt megkerülő útvonal csodálatos környezetben mutatja be a természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalókat. 
A túra során számos védett növény- és állatfajjal találkozhatunk. A Nagy-oldal melegkedvelő tölgyeseiben, illetve az itt kialakult szilikát sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, többek közt itt virít nyár elején a bennszülött magyar kőhúr egyik legnagyobb állománya. A Nagy-oldal gyorsan felmelegedő déli lejtőivel szöges ellentétben állnak a Laskó- és a Víz-völgyi-patak szűk, hűvös völgyei, ahol a völgytalpon öreg égeresek vetnek árnyékot a vizes élőhelyekre. Tehát van miért felkeresni ezt a vidéket, akár családdal, gyerekekkel is – hiszen a túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, könnyű terepen visz.  
2022. május 22-én vasárnap Egyesületünk ingyenes, szakvezetett túrát tart a tanösvény bemutatására. Pontos részletek a program előtt 3-4 héttel várhatóak.
További információ: https://batortanosveny.hu/