Időpont: 2022. április 16-24.

Madeira hallatán általában a tengerparti heverészés jut sokak eszébe. Ami mondjuk annyiban igaz, hogy a sziget az Atlanti-óceán közepén fekszik, de hatalmas hegyeivel, mély szurdokaival, köderdőivel, vízeséseivel és sok sok-sok „levadájával” azaz a sziklafalakon kanyargó vízvezeték csatornáival a túrázók szentélye. És ehhez csak ráadásnak jön a tengerpart…

Tehát egy hét túra, grillezett halak, helyi borok társaságában, és lesz tengerpart is, na meg búvárkodás. 

1. nap, szombat

Repülés Bécsből  Lisszabon érintésével Madeira fővárosába, Funchal-ba. 

Bérelt kisbuszunkkal átveretünk a sziget északi oldalára, a tengerpartra, ahol szálásunk lesz. 

2. nap, vasárnap

Egy kis bemelegítés: Levada do Rei őserdőben kanyargó csatornáját követjük a Ribeiro Bonito, azaz a „Gyönyörű-patak” völgyében, amely Madeira azon ritka őserdeje, ahol fennmaradt az eredeti laurisilva-erdőrengeteg, mely 1999 óta az UNESCO Világörökség része.  Délután Porto da Cruz fövenyes partján egy régi rumfőzde tövében pancsolunk. Rumot kóstolni is lehet… 

10,2 km, 3 óra, 180 m szint

3. nap, hétfő

Reggel felutazunk a Paul da Serra vulkáni fennsíkjára, innen indul a vízesésekkel tarkított „25 forrás levada” turista útja. A levada csobogó vizében pisztrángok ugrálnak, a sziklafalakról a vízesések meg esnek: néhol 120 métert is…

táv: 16 km, szint: 380 m, menetidő: 6 óra

4. nap, kedd

Pico Ruivo – a sziget tetején

Mielőtt a tenger felől felemelkednének a első felhők, elindulunk a sziget központjában magasodó Pico Ruivo 1862 m magas csúcsa felé. Fentről gyönyörű kilátás, körülöttünk hegyek, és a távolban az óceán. 

Ezután a sziget déli oldalára utazunk egy hajmeresztő hegyi úton keresztül, ahol a több száz méter magasról a tengerbe zuhanó magaspart alatt strandolunk egyet.

7 km, 3 óra, 340 m szint

5. nap, szerda

Megnézzük Funchalt

Reggel kisbuszunkkal felautózunk a botanikus kerthez, ami tulajdonképpen egy hatalmas nagy park, az egyik leglátványosabb botanikus kert Portugáliában. Innen felvonóval levonózhatunk a városba, ahol a hangulatos, macskaköves óváros piacán bizarr mélytengeri halakat kóstolhatunk. 

Utána még egy kis tengerpart is, hol mindenki kedvére strandolhat, illetve ha kedve van, akár kezdőként is kipróbálhatja tandemban a merülést. Ha van búvárvizsgád, ez nem kérdéses!

6. nap, csütörtök

Egy kis sivatag

A sziget keleti csücske nem sok csapadékot kap, így a bujazöld trópusi környezet után sziklás, kopár sivatagban találjuk magunkat. Ellenben a hatalmas szirtfalak – amellett hogy igen jól néznek ki – számtalan geológiai csemegével kényeztetnek. 

Délután tengerpart, és búvárkodás, a tegnapiak alapján. 

8 km, 3 óra, 110 m szint

7. nap, péntek

Janela levada – a levadák királynője

A sziget egyik legnagyobb, legbővizűbb levadája a sziget keleti felén a Janela-levada, És a legpisztrángosabb is. Na meg vannak jó kis alagutak, meg szebbnél szebb vízesések. 

Tőle nem messze a tengerparton épült Porto Moniz, ami hajdanán egy bálnavadász település volt, ma leginkább természetes sziklamedencés strandjáról híres. Meg jó halas kajáiról. A sziklamedencék nyugodt, felmelegedő vize tele van hallal, úgyhogy a sznorkel se maradjon otthon! 

16 km,  4 óra, 30 m

8. nap, szombat

Levada Verde és Infierno, avagy a „pokol levadája”

Mindenképp ez lesz túránk csúcsa: a leglátványosabb, vízesésekkel, barlangokkal, alagutakkal tarkított levada, hol az ösvény nem egyszer, a sziklafalon, szédítő mélység fölött kanyarog, és persze nem hiányozhatnak a köderdők, na meg a vízesések sem. 

13 km, 6 óra, 120 m szint

9. nap, vasárnap

Repülés Lisszabonba. Este buli Lisszabonban. 

10. nap, hétfő

Reggel egy kis Lisszabon, majd délben ki a reptérre. 

Repülés vissza Bécsbe.

Tudnivalók

Szállás: egy különálló vendégházban a tengerparton lesz, a sziget északi oldalán, távol a nyüzsgéstől. A vendégház kertjében van egy fedett grillterasz, úgyhogy készülhetsz az esti grillezett halakra! A szálláson 2-4-6 ágyas szobák vannak, a földszinten egy tágas nappali. Lisszabonban a szállásunk a belvárosban egy egyszerű hostel lesz (ennek árát nem tartalmazza a részvételi díj) 

Közlekedés: Bécsből repülünk, lisszaboni átszállással. Odafelé is lesz egy esténk Lisszabonban, illetve visszafelé is lesz időnk, úgyhogy meg tudunk ismerkedni a várossal, én annak éjszakai életével. Madeirán bérelt 9 fős kisbusszal utazunk. Lisszabonban tömegközlekedünk, lesz metró és a kihagyhatatlan villamos (ezekre a jegyárat nem tartalmazza a részvételi díj, de a napijgy mindössze néhány €).

Étkezés: Önellátó. Minden nap lesz lehetőségünk bevásárolni, a szálláson jól felszerelt konyha található. Esténként grillezünk, de lesz alkalmunk megkóstolni a helyi gasztro-remekeket is. 

Létszám: 9 fő, úgyhogy nem egy nagycsoportos tömegturizmus lesz. 

Felszerelés: Ajánlott túrabakancs a hegyekben és túraszandál a tengerparti túrákhoz. Általában áprilisban kellemes 21-22 fok körül alakul, de a tengerparti régióban ha süt a nap, 26-28 fok is lehet, míg a hegyekben akár néhány fokig hűlhet a levegő. A hegyekben gyakran szemerkél az eső, de ez általában nem tart hosszú ideig.  Tehát fel kell készülni mindenfajta időjárásra, legyen nálad melegebb cucc és esődzseki is. 

Részvételi díj: 165 000 Ft (amit 365 Ft-os € árfolyamig lehet tartani) 

Az ár tartalmazza a szállást, a kisbusz bérlését és a túravezetést. Nem tartalmazza a repjegy árát, a személyes költéseket, a belépőket, illetve a fakultatív programok árát és a lisszaboni szállás árát (ez 15 €/fő/éj körül alakul). 

Jelentkezés: Részvételi szándékod emailben jelezd a kleindavideger@gmail.com címen, minden esetben.