Időpont: 2022. március 12-15.

Sajnos a felvidéki Pozsállóra tervezett hótalpas- és sítúránk a hóhiány miatt törlésre került, de nem maradunk hó és élmények nélkül a március 15-i négy napos, hosszú hétvégére, ugyanis télbúcsúztató túrára indulunk a Keleti-Beszkidekbe, egészen pontosan a Besszádokba, ahol kiválóak a hóviszonyok és mely Európa egyik utolsó, egybefüggő érintetlen erdőrezervátumát is rejti.

1. nap

Utazás, majd délben találkozó a menedékház alatti parkolóban.

Miután felsétáltunk a menedékházig, elindulunk egy rövid túrára, a ház felett magasodó havas hegygerincre, a Nagy-Rawka csúcsára (1307 m).

Táv: 6 km, 400 m szintemelkedéssel.

2. nap

Reggel a menedékházzal szemközti erdőhatár fölé emelkedő havas hegygerincre indulunk egy egész napos túrára. Miután a Caryńska-gerincén végigtúráztunk, leereszkedünk Ustrzyki Górne-ba, majd visszatúrázunk Rzeczyca-völgyén a menedékházhoz. Az estét csapolt sör és rántott hús szeletek társaságában töltjük a menedékház kandallójának ropogó tüze mellett.

Táv: 16 km, 700 m szintemelkedéssel.

3. nap

Szintén egy egész napos túra vár ránk. Kistálunk a parkolóba, és autóval a szomszédos faluig utazunk, ahonnan egész napos gyalogtúránk indul. A bükkös őserdőkkel övezett Tarnica csúcsa (1346 m), a vidék legmagasabb pontja a cél. A csúcsról és a főgerincről csodálatos kilátás tárul lénk: alattunk a Keleti-Kárpátok háborítatlan ősrengetege három ország határán (Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia), ahol három nemzeti park is létesült és melyek területén elhelyezkedő ősbükkös erdők a UNESCO világörökségéhez tartoznak.

Ha időnk és energiánk engedi, még túrázunk egy kört a főgerincen, és a késő délutáni órákban érkezünk vissza autóinkhoz.

4. nap

A hazaút előtt még mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a vidék természeti értékei mellett annak páratlan kultúrtörténeti értékeit is megismerjük, ezért szállásról történő kijelentkezést követően megnézünk néhányat az UNESCO világörökség listáján is szereplő ortodox fatemplomokból, illetve a vidék fafaragóinak munkáiból.

Tudnivalók

Felszerelés: 

Téli felszerelés szükséges! Réteges aláöltözet, víz és szélálló héj ruházat, vízálló túrabakancs, kamásli, sapka-sál-kesztyű! És ne hagyd otthon a napszemüveget és a naptejet sem.

A túrához hótalp és/vagy túraléc szükséges.

Ha nincs hótalpad, nem probléma, biztosítunk számodra.

Kiutazás:

Saját autóval. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szállás:

Menedékházakban, 4-6 ágyas szobákban. Az itteni menedékház jól felszerelt, van konyha, ahol több féle meleg étel közül választhatsz. Vacsora és reggeli külön rendelhető a helyszínen.

Étkezés:

Önellátó. Hozzál magaddal szendvicseket és nassolni valót napközbenre, estére pedig tudsz a szálláson meleg ételt vásárolni vagy hozott anyagból táplálkozni!

Hozz magaddal egy kulacsot is, a szálláson reggel van forró tea, ez jó lesz napközben a túrához!

Részvételi díj:

25 000 Ft/fő, mely tartalmazza a három éjszaka szállást, a hótalpak bérleti díját, szervezést és a túravezetést.

Nem tartalmazza az utazást (ez telekocsival kb. 6-8000 Ft) és az étkezést!

 

Jelentkezni:

Klein Dávid

kleindavideger@gmail.com