Időpont: 2022. július 15-24.

Grúzia újabban felkapott célpont. Nem is csoda, hiszen a Kaukázus havas-jeges ormai, az ország egzotikus posztszovjet-fílingje, a grúz konyha és a kiváló grúz borok sokak számára vonzóvá teszik az országot. A Kaukázusban a turizmusnak köszönhetően fejlődésnek indult az infrastruktúra, és a felkapott helyek egyre könnyebben megközelíthetőek. De az ország kétarcú: a hegyvidék elzárt völgyeiben még mindig vissza köszön a középkor, nincs út, nincs térerő, nincs bolt, csak gyalogösvények, melyeken a helyiek vagy lóval, vagy gyalog közlekednek, nemegyszer legyőzve lakhelyükig háromezres hágókat, és több napi járóföldet. Ide a turisták sem nagyon vetődnek, pedig ez az igazi kaland. Mi most a Kaukázus hivatalosan is legelzártabb völgyébe megyünk egy 5 napos gyalogtúra keretében, ahová a madár igen, de az átlag turista nemigen jár. Ez az Arkhoti völgy, melyet minden oldalról havas csúcsok, háromezer méter fölé magasodó, nyáron is havas hágók, és északon a lezárt Csecsenföld határol. És a völgyben csak a romlatlan természet, na meg a vendégszerető helyiek…

1. nap

Repülés, érkezés hajnalban Tbiliszibe. Tbilisziben egy kis alvás, majd bevásárlás, este meg még egy kis városnézés. Szállás egy egyszerű hotelban.

2. nap

Utazás fel bérelt terepjáróval Giorgitsmindába, Shatili település mellé, 1650 m-re Pshav-Khevsureti Nemzeti Park szívébe. Fel gyalog a sátorhelyre, 2250 m-re. 

6,2km, 718 m fel, 95 m le

3. nap

Reggel kelés után egy nehéz napnak nézünk elébe: felhágunk egy havas 3490 m magas hágóra, melynek túloldalán már az Arkhota völgy elzárt világa vár. A hágóról egy hosszú ereszkedés után érkezünk meg egy pásztorszállásra, ahol két hegyi patak összefolyásánál töltjük az estét, 2000 m-en.

9,2 km, 1281 m fel, 1544 m le

4. nap

Ez a nap a lassú ereszkedésről szól, virágzó havasi rétek között: leereszkedünk Arkhotiba, az Assa-folyó völgyében épült pásztortelepülés, Amgha mellé. Innen a folyó egy szűk szurdokon keresztül már Csecsenföld elzárt szívébe tart – mi meg Akhieli faluba, ahol a réten az éjszakát töltjük. 

13,2 km, 500 m fel, 716 m le

Campsite 1800 m-en

5. nap

Ez a nap leginkább a fotózásról, és a kis hegyi, erődített kőtornyokkal megtűzdelt pásztorfalvakról szól (Akhieli, Chimgali és az Arkhoti völgy). Délután megkezdjük az emelkedést és az „országút” szerpentinjének aljáig, 2550 m-re gyalogolunk, ahol az éjszakát töltjük.

8,2 km, 778 m fel, 29 m le.

6. nap

Közeledünk a civilizáció felé! De közben azért még át kell másznunk egy háromezres hágót. A hágó túloldalán már ott van Juta falu (azért ide is még csak földút vezet), ahol az éjszakát egy összkomfortos kempingben töltjük 

15,8 km, 874 m fel, 1133 m le

7. nap

Tartaléknap. Rossz idő esetére, ha megcsúsznánk egy napot. Ha nem, akkor vissza Tbiliszibe terepjárókkal. Körbenézünk Tbiliszibe – van mit.

8. nap

Másnap megjönnek értünk a terepjárók, és a Grúz-hadiút szerpentinjein visszakanyargunk Tbiliszibe, ahol az éjszakát egy szállodában töltjük. 

9. nap

Indul a gép vissza hajnalban Budapestre.

Tudnivalók

A legfontosabb: hátizsákod, benne a felszerelésed, az alvóhelyed és a kajád te cipeled!!! Nincs teherhordó, nincs málhás-szamár, nincs visszafordulás – csak a fürge lábacskáid. Ez egy klasszikus gyalogtúra, buszos, nagycsoportos utazáshoz több utazási iroda kínálatából válogathatsz – de ez nem az.

Felszerelés: 

Túraruházat, réteges öltözet. Legyen egy víz és szélálló héj ruházatod (esődzseki, nadrág), meg egy jól bejáratott túrabakancs. Emellett minden, ami a sátrazáshoz szükséges. Tehát sátor (könnyű) derékalj, hálózsák (lehetőleg 3 évszakos), gázfőző, edények és evőeszközök. A sátrakat egymással meg is lehet osztani, ezzel optimalizálva hátizsákod súlyát. 

A túra előtt összehozunk egy FB-csoportot, itt mindezeket részletesen meg tudjuk majd tárgyalni.

Időjárás:

Magashegyi, tehát változó. Nyáron napközben gyakran rövidnadrágos idő van, míg este fagyhat. De készülj akár havasesőre is. 

Utazás:

Repülővel Budapest és Tbiliszi közöt. A helyszínen bérelt terepjárókkal (Mitsubishi Delica – grúz hegyi népautó) 

Étkezés:

Önellátó, azaz a kajádat te cipeled a hátizsákodban. Tbilisziben még a túra előtt lesz lehetőség bevásárolni.

Részvételi díj:

88 000 Ft (315 Ft-os USD árfolyamig)

Ebből előleg 60 000 Ft (befizetési határidő 2020.05.20.) utólag 28 000 Ft, ezt majd a helyszínen. 

A részvételi díj tartalmazza: 

  • utazás a helyszínen 
  • reptéri transzfer
  • szállás Tbilisziben (3 éjszaka)
  • szállás Juta faluban
  • szervezés, túravezetés

A részvételi díj nem tartalmazza a repjegy árát, és az étkezést, ami önellátó. 

Jelentkezési határidő: 2022.05.01. 

Jelentkezni:

Klein Dávid

kleindavideger@gmail.com